Hårfjerningsmetoder


 

Depilering

Begrebet depilering beskriver adskillige metoder til hårfjerning som kun fjerner den del af håret som er synlig udenfor huden.
Den mest almindelige depileringsmetode er barbering. Her skæres håret af lige dér hvor det træder ud af huden.

Der findes også kemiske metoder, f.eks. hårfjerningscreme. Indholdsstofferne i cremen (thioglycol-syre) spalter hårets proteiner sådan at den del af håret, som er udenfor huden, nedbrydes.

Hårroden påvirkes ikke ved depilering.

 

 
   
Midlertidig epilering

Epilering omfatter hårfjerningsmetoder hvor håret fjernes med roden.

Der findes vedvarende epileringsmetoder hvor hårroden ødelægges og midlertidige metoder hvor håret kun trækkes ud uden at roden ødelægges, således at håret vokser ud igen. Der går dog længere tid end ved depilering.

De mest almindelige metoder til midlertidig epilering er Universal Sugaring (se figuren til venstre) og pincet – og i nogle tilfælde også varm voks og sukker-voks
. 

 

 
 

Permanent epilering / hårvækst reduktion
- Længerevarende ændring og reduktion af hårets genvækst
 
Alle permanente epileringsmetoder har det til fælles at de kun er effektive i hårets anagene fase. Derfor skal disse metoder gentages for at opnå tilfredstillende resultater – se også definitionen på professionel hårvækst reduktion.

Selektiv thermolyse (Laser / IPL) *

Med denne metode udsættes håret for laser impulser eller pulserende lys. Lyset absorberes af hårroden og omdannes til varme. Den lokale varmeudvikling ødelægger hårroden.

Metoden fungerer bedst på mørke hår eller hår med en mørk rod, da lyst hår mangler melanin pigmentet som optager laser strålen.

Der findes i øjeblikket en del laser og lysbehandlingssystemer på markedet, lige fra typer som bremser hårvæksten (lang-tid epilering) til systemer som tilbyder permanent hårfjerning**.

 

IPL står for Intens Pulserende Lys og er i lighed med laser epilering en metode til hårfjerning ved hjælp af en høj-energi kilde. IPL teknologien gør brug af hele xenon lyskildens spektrum som ved hjælp af filtre begrænses til den ønskede bølgelængde, som er nødvendig for en effektiv behandling (i modsætning til laser teknologien hvor der er tale om en enkelt fast bølgelængde).

Begrænsningen til dette bølgelængde område er foretaget for at sikre at kun hår pigmentet melanin opvarmes mens væv (vand, blod) forbliver upåvirket. Nyere IPL systemer giver huden aktiv køling og der kan vælges flere korte impulser. På den måde kan hårroden ødelægges uden at huden tager skade.

Da det grundlæggende princip for denne behandlingsmetode svarer til laser epileringens, virker metoden for det meste også kun på mørkere hår (hår med tilstrækkeligt melanin indhold). Lyse hår og vellus hår kan ikke fjernes idet de ikke indeholder melanin pigmentet til at absorbere strålingen.

I 2007 indførte Sundhedsstyrelsen en stram regulering af hårfjerning på klinikker, da laser og intens pulserende lys (IPL) kan give forbrændinger på huden og øjenskader, hvis teknikken bruges forkert. Derfor er det nu kun tilladt for sygeplejersker og andet uddannet personale, der arbejder på vegne af en læge, at fjerne hår med laser og intens pulserende lys.


Blend metoder/Elektrisk epilering*

Elektrisk epilering blev første gang anvendt i USA helt tilbage i 1875; gennem årene er metoden blevet videreudviklet og forfinet.

Metoden fungerer uafhængigt af hårfarve, tykkelse og hudfarve.

Elektrisk epilering fungerer ved at indsætte en meget fin nål, som er indstillet til hårtykkelsen og folliklens dybde, i hver hårsæk og sætte strøm til. Strømmen ødelægger hårroden så håret ikke kan vokse ud igen.

Elektrisk epilering kan udføres med 3 metoder: termolyse, elektrolyse og blend metoden. Den valgte metode og anvendelse afhænger af den individuelle hårvækst situation, huden reaktion og den enkelte kundes smertetærskel
.
 
Termolyse er baseret på vekselstrøm. Strømmen er højfrekvent og producerer varme ved nålespidsen, hvilket får vævet og vækstcellerne i hårsækken til at koagulere.

Elektrolyse er baseret på jævnstrøm, som giver en galvanisk virkning i hårsækken. Det vil sige, at strømmen omdanner væsken i huden til lud (Natriumhydroxid). Luden ødelægger vækstcellerne i hårsækken ved en kemisk reaktion.

Blend metoden er en kombination af termolyse og elektrolyse. Med denne metode opvarmes luden hurtigere.

 

Proteolytisk aktiv enzym behandling*

Aktive enzymer virker ved at spalte proteiner i hårrodens papil. For at muliggøre dette skal enzymerne have adgang til hårrodens åbne celler og derfor skal håret først fjernes professionelt med roden.

Den optimale metode til den rod-dybe hårfjerning er sugaring med EpilaDerm sukkerpastaerne, idet hårene fjernes i rod-dybt i vækstretningen uden at hårsækkene tilstoppes eller generes af varmechok. Når enzymerne når ned til hårets papil spaltes proteiner som er vitale for hårets genvækst og effekten er at sammenligne med de mest effektive andre metoder. Over tid vil hårenes genvækst reduceres mere og mere.

Ligesom ved andre metoder er gentagne behandlinger nødvendige for et tilfredsstillende resultat, da hårroden kun vil være tilgængelig når håret er i sin anagene vækstfase.

* I henhold til foreløbig viden, Pedersen's Laboratorium, Marts 2014.
**
Ifølge DR’s forbruger program ”Kontant” er løftet om permanent hårfjerning falsk og farlig reklame – se her